Užitočné rady pri zdravom stravovaní
Pravidlo štvrtiek:
Jedlo na tanieri by mal z jednej štvrtiny tvoriť netučný zdroj bielkoviny – kuracie prsia alebo ryba a u vegetariánov syry, vajíčka alebo strukoviny. Druhú štvrtinu by mala tvoriť príloha – najlepšie obilnina. Zvyšok by mala byť zelenina.
Variť doma:
Dokážeme sa tak vyhnúť konzumácii obrovského množstva prídavných látok, tukov či cukrov. A dá sa to dosiahnuť aj tak, že nás to neoberie o veľa času.
Pripravme to spolu:
Dieťa môžeme inšpirovať tak, že spolu s ním pripravíme desiatu, pridáme do sendviča prísady, ktoré má rado, potom si ho oveľa radšej vezme so sebou a aj ho zje. Rodič je pre dieťa vždy príkladom, a teda keď mama a otec jedia ovocie a zeleninu, dieťa si ich dá aj samo od seba.
Sezónna zelenina a ovocie – pravidlo piatich hrstí denne:
Mali by sme konzumovať veľa sezónnej zeleniny a ovocia, ktoré majú najvyšší obsah minerálnych látok a vitamínov. Mali by sme ich vedome zaradiť do našej stravy v množstve štyroch až piatich hrstí denne – troch zeleniny a zvyšok by malo byť ovocie.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
Cuketový prívarok
Ingrediencie: 1 kg cukety 1 balenie syra 2 hlavy cibule 2 zväzky čerstvého kôpru tekvicové semienka a tekvicový olej podľa chuti soľ Najskôr umyjeme cukety! Odrežeme konce, potom ich pozdĺžne rozštvrtíme a v prípade potreby vyrežeme jadro. Nelúpeme ich! Pekná jemná koža a čerstvý kôpor dodajú prívarku zelenú farbu. Polovicu cukety nakrájajame a orestujeme na rozpálenom oleji spolu s rozpolenou cibuľou. Na vrch prihodíme umytý […]
Vyprážané vajcia plnené brokolicou
Ingrediencie: 25 dkg brokolice 15 dkg strúhaného trapistického syra 8 vajec 1 štipka. prášku na pečenie Na obaľovanie: 1 celé vajce 2 polievkové lyžice múky 3 lyžice strúhanky Na ozdobu: 1 šálka ryže 2 hrnčeky vody červená paprika 1 lyžica oleja soľ, korenie ½ červenej cibule Príprava: Vajíčka uvaríme natvrdo, potom ich ochladíme studenou vodou a očistíme. […]
Karfiolové placky
Karfiolové placky sa pripravujú takto: Ingrediencie: 1 veľká hlava karfiolu, uvarila som do chrumkava a potom som ju nasekala 100 g kukuričnej krupice (vhodná je aj ryžová múka, ovsené vločky), 1 lyžička soli, štipka čierného korenia, 2-3 polievkové lyžice (mrazenej) pažítky 2 vajcia. Ingrediencie som zmiešala dohromady, kopcovité lyžice zmesi som dala na plech a piekla dozlatista pri teplote 170-180 stupňov […]