Hore
ROZVOZ raz týždenne
Špajz
  • Zavolajte nám +421 905 439 618
  • V taške
    65 €
15
Môj sen o zdravej školskej kuchyni

Môj sen o zdravej školskej kuchyni

Lili Fülöp – naša dietologička

Môj sen o zdravej školskej kuchyni

Pred rokmi som mohla iba snívať o tom, že sa raz budem môcť stravovať v menze, v ktorej:

  • varia na základe domácich receptov,
  • všetky polievky a varené jedlá majú vysoký obsah zeleniny,
  • raz do týždňa dostanú deti rybu,
  •  ako suroviny používajú aj proso, kuskus, cícer alebo červenú šošovicou,
  • používajú iba toľko oleja, koľko je nevyhnutné, a aj vyprážané jedlá pečú v pekáči,
  • omáčky zahusťujú iba surovinami, ktorí sa v nich varia,
  • vždy mám k dispozícii nejaké ovocie,
  • používajú iba sezónne ovocie a zeleninu,
  • počúvajú želania detí,
  • nepoužívajú žiadne prídavné látky, nepridávajú nadmerne soľ ani cukor a dochucujú jedlá zelenými koreninami a prírodnými príchuťami.

S istotou môžem povedať, športová menza basketbalového klubu Soproni Darazsak všetky tieto atribúty spĺňa. Obedy pre športovcov v nej varí dietologička Lili Fülöp, ktorá im zároveň na videách na radí, na čo majú pri stravovaní myslieť, aby mohli dosahovať maximálne výkony.

Pre športovcov je nesmierne dôležitý dostatočný príjem uhlohydrátov, ale nie je jedno, v akej forme a v akom čase ich konzumujú,” hovorí Lili na jednom z videí. Nie viac ako dve hodiny pred tréningom odporúča športovcom doplniť si zásobníky glykogénu v svaloch konzumovaním ľahkého jedla s obsahom uhlohydrátov – napríklad banánového kokteilu, alebo ovsenej kaše s ovocím a medom.

Uhlohydráty odporúča pravidelne konzumovať najmä vo forme zeleniny, ovocia a obilnín s obsahom vlákniny. Nie je však nutné úplne vylúčiť ani jedlá z bielej múky, zemiaky, keksy alebo čipsy – tieto sú vhodné, keď treba rýchlo doplniť energiu.

Nemenej dôležité sú bielkoviny, no dietologička neodporúča, zvlášť mladším ako 18 rokov, aby ich konzumovať vo forme výživových doplnkov. Dostatočný prísun bielkovín sa dá zabezpečiť kvalitnou stravou. Čo do množstva odporúča konzumovať 1,5 až dvojnásobok telesnej hmotnosti (prerátané na gramy) – najmä vo forme mäsa, rýb či strukovín. Sto gramov z každej z týchto zložiek stravy obsahuje 20 až 25 gramov bielkovín.

Zároveň varuje pred nadmerným prísunom bielkovín, ktorý môže viesť k dehydratácii, únave či dokonca k poškodeniu črevnej flóry.  Strava športovcov musí zároveň obsahovať dostatok vitamínov i vlákniny, čo sa dá zabezpečiť pravidelným konzumovaním ovocia a zeleniny. Odporúča tiež obmedziť príjem mastných jedál.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ

Cuketový prívarok

Ingrediencie:  1 kg cukety 1 balenie syra 2 hlavy cibule  2 zväzky čerstvého kôpru tekvicové semienka a tekvicový olej podľa chuti  soľ  Najskôr umyjeme cukety! Odrežeme konce, potom ich pozdĺžne rozštvrtíme a v prípade potreby vyrežeme jadro. Nelúpeme ich! Pekná jemná koža a čerstvý kôpor dodajú prívarku zelenú farbu. Polovicu cukety nakrájajame  a orestujeme na rozpálenom oleji spolu s rozpolenou cibuľou. Na vrch prihodíme umytý […]

Vyprážané vajcia plnené brokolicou

Ingrediencie: 25 dkg brokolice 15 dkg strúhaného trapistického syra 8 vajec 1 štipka. prášku na pečenie Na obaľovanie: 1 celé vajce 2 polievkové lyžice múky 3 lyžice strúhanky Na ozdobu: 1 šálka ryže 2 hrnčeky vody červená paprika 1 lyžica oleja soľ, korenie ½ červenej cibule Príprava: Vajíčka uvaríme natvrdo, potom ich ochladíme studenou vodou a očistíme. […]

Karfiolové placky

Karfiolové placky sa pripravujú takto: Ingrediencie:  1 veľká hlava karfiolu, uvarila som do chrumkava a potom som ju nasekala  100 g kukuričnej krupice (vhodná je aj ryžová múka, ovsené vločky), 1 lyžička soli,  štipka čierného korenia,  2-3 polievkové lyžice (mrazenej) pažítky  2 vajcia.  Ingrediencie som zmiešala dohromady, kopcovité lyžice zmesi som dala na plech a piekla dozlatista pri teplote 170-180 stupňov […]

ODOBERAJTE NEWSLETTER A ZÍSKAJTE ZĽAVU Z NÁKUPU

Žiaľ v dnešnej dobe, farmárov, ktorí sa dokázali popasovať sa s tým, že kvalitné a zdravé jedlo z vidieka si väčšinou ťažko nachádza cestu k zákazníkom a na trh, no napriek tomu si na ňom dokázali založiť svoju existenciu, nie je veľa. Našim cieľom je vytvoriť priestor pre čo najjednoduchší prístup k ich produktom. Radi takto podporíme malých lokálnych výrobcov. Ak totiž pestovatelia a remeselní producenti potravín nebudú môcť predávať svoje výrobky za primeranú cenu, prestanú ich vyrábať a mnoho cenných potravinových produktov raz a navždy zmizne z ponuky!U nás, na portáli spajz.sk nájdete farmárov a výrobcov domácich potravín, ktorí vám ponúknu plejádu chutí, aké vás privedú späť do vášho detstva. Nájdete tu tiež suroviny na prípravu majstrovských kulinárskych diel. Tešíme sa na stretnutie s Vami!