
Môj sen o zdravej školskej kuchyni
Lili Fülöp – naša dietologička
Môj sen o zdravej školskej kuchyni
Pred rokmi som mohla iba snívať o tom, že sa raz budem môcť stravovať v menze, v ktorej:
- varia na základe domácich receptov,
- všetky polievky a varené jedlá majú vysoký obsah zeleniny,
- raz do týždňa dostanú deti rybu,
- ako suroviny používajú aj proso, kuskus, cícer alebo červenú šošovicou,
- používajú iba toľko oleja, koľko je nevyhnutné, a aj vyprážané jedlá pečú v pekáči,
- omáčky zahusťujú iba surovinami, ktorí sa v nich varia,
- vždy mám k dispozícii nejaké ovocie,
- používajú iba sezónne ovocie a zeleninu,
- počúvajú želania detí,
- nepoužívajú žiadne prídavné látky, nepridávajú nadmerne soľ ani cukor a dochucujú jedlá zelenými koreninami a prírodnými príchuťami.

S istotou môžem povedať, športová menza basketbalového klubu Soproni Darazsak všetky tieto atribúty spĺňa. Obedy pre športovcov v nej varí dietologička Lili Fülöp, ktorá im zároveň na videách na radí, na čo majú pri stravovaní myslieť, aby mohli dosahovať maximálne výkony.
„Pre športovcov je nesmierne dôležitý dostatočný príjem uhlohydrátov, ale nie je jedno, v akej forme a v akom čase ich konzumujú,” hovorí Lili na jednom z videí. Nie viac ako dve hodiny pred tréningom odporúča športovcom doplniť si zásobníky glykogénu v svaloch konzumovaním ľahkého jedla s obsahom uhlohydrátov – napríklad banánového kokteilu, alebo ovsenej kaše s ovocím a medom.
Uhlohydráty odporúča pravidelne konzumovať najmä vo forme zeleniny, ovocia a obilnín s obsahom vlákniny. Nie je však nutné úplne vylúčiť ani jedlá z bielej múky, zemiaky, keksy alebo čipsy – tieto sú vhodné, keď treba rýchlo doplniť energiu.

Nemenej dôležité sú bielkoviny, no dietologička neodporúča, zvlášť mladším ako 18 rokov, aby ich konzumovať vo forme výživových doplnkov. Dostatočný prísun bielkovín sa dá zabezpečiť kvalitnou stravou. Čo do množstva odporúča konzumovať 1,5 až dvojnásobok telesnej hmotnosti (prerátané na gramy) – najmä vo forme mäsa, rýb či strukovín. Sto gramov z každej z týchto zložiek stravy obsahuje 20 až 25 gramov bielkovín.
Zároveň varuje pred nadmerným prísunom bielkovín, ktorý môže viesť k dehydratácii, únave či dokonca k poškodeniu črevnej flóry. Strava športovcov musí zároveň obsahovať dostatok vitamínov i vlákniny, čo sa dá zabezpečiť pravidelným konzumovaním ovocia a zeleniny. Odporúča tiež obmedziť príjem mastných jedál. „
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
Cuketový prívarok
Ingrediencie: 1 kg cukety 1 balenie syra 2 hlavy cibule 2 zväzky čerstvého kôpru tekvicové semienka a tekvicový olej podľa chuti soľ Najskôr umyjeme cukety! Odrežeme konce, potom ich pozdĺžne rozštvrtíme a v prípade potreby vyrežeme jadro. Nelúpeme ich! Pekná jemná koža a čerstvý kôpor dodajú prívarku zelenú farbu. Polovicu cukety nakrájajame a orestujeme na rozpálenom oleji spolu s rozpolenou cibuľou. Na vrch prihodíme umytý […]
Vyprážané vajcia plnené brokolicou
Ingrediencie: 25 dkg brokolice 15 dkg strúhaného trapistického syra 8 vajec 1 štipka. prášku na pečenie Na obaľovanie: 1 celé vajce 2 polievkové lyžice múky 3 lyžice strúhanky Na ozdobu: 1 šálka ryže 2 hrnčeky vody červená paprika 1 lyžica oleja soľ, korenie ½ červenej cibule Príprava: Vajíčka uvaríme natvrdo, potom ich ochladíme studenou vodou a očistíme. […]
Karfiolové placky
Karfiolové placky sa pripravujú takto: Ingrediencie: 1 veľká hlava karfiolu, uvarila som do chrumkava a potom som ju nasekala 100 g kukuričnej krupice (vhodná je aj ryžová múka, ovsené vločky), 1 lyžička soli, štipka čierného korenia, 2-3 polievkové lyžice (mrazenej) pažítky 2 vajcia. Ingrediencie som zmiešala dohromady, kopcovité lyžice zmesi som dala na plech a piekla dozlatista pri teplote 170-180 stupňov […]