
Lokálne potraviny 
„Dnes, keď máme prakticky všetko k dispozícii po celý rok, sa nám strácajú také malé radosti, ako keď sa na jar objavia prvé reďkovky a cibuľka.”
Hovorí sa, že by sme mali jedávať to, čo sezóna práve dáva, objavovať bohatstvo čerstvého lokálneho jedla. Nejde len o ovocie a zeleninu, ale napríklad aj o také produkty ako bryndza, jahňacie alebo ryby, ktoré majú tiež svoju „sezónu“.
Je v tom trocha medicíny – ide o pokrmy, ktoré sme tradične jedávali po stáročia a máme „gény“ na ich spracovanie. A to, čo sezóna práve dáva, je to najzdravšie a najbohatšie na živiny, čo môžeme v domácej kuchyni využiť.
Je v tom aj trocha ekológie a ekonomiky – takéto jedlo vzniká v prirodzených podmienkach, necestuje naprieč planétou, nedozrieva v metánových kontajneroch, vytvárajú ho lokálni producenti, ktorým poskytuje kvalitný spôsob obživy.
Je v tom aj trocha ezoteriky, podľa čínskej medicíny sezónne a lokálne jedlo obsahuje energiu pôdy a vzduchu miesta, kde žijeme, s ktorou sme v danej dobe v súlade.
Dnes, keď máme prakticky všetko k dispozícii po celý rok, sa nám strácajú také malé radosti, ako keď sa na jar objavia prvé reďkovky a cibuľka, neskôr hrášok či nové zemiaky alebo prvé ovocie – čerešne či jahody.
Čaro sezónnych lokálnych potravín
Nemusíme mať jahody v zime, ako v rozprávke o Mrázikovi. Táto rozprávka sa nadnes stala skutočnosťou a dnešná Maruška nemusí absolvovať strastiplnú púť zimnou krajinou k dvanástim mesiačikom, stačí keď pôjde do supermarketu. Jahody, ktoré sa na ňu usmievajú z regálov, však boli často vypestované hydroponicky, v skleníkoch vyhrievaných fosílnym palivom, väčšinou sa oberali ešte zelené, cestovali tisíce kilometrov a pred predajom dozrievali v metánových halách. To už žiadna rozprávka nie je, je to skôr veda. Ale ani ona nezabezpečí, aby tieto jahody boli také rozprávkové čo do chuti i obsahu výživných látok ako tie, ktoré sa urodili na poli a dozrievali na slnku v našich končinách vtedy, keď jahody majú svoju sezónu: koncom mája a v júni. To isté platí o zelenine a ovocí – paprike, paradajkách, šalátoch…
Ponuka supermarketov nás nabáda zabudnúť, aké obdobie roka práve máme a to, že si to uvedomíme, nás môže posunúť o krok bližšie k zdravej strave. Inšpiráciu môžeme čerpať zo starých kuchárskych kníh, je dobré zamyslieť sa, čo naši predkovia v danom období zvykli konzumovať.
Nie je pravda, že v zime nemáme žiadnu zeleninu. Koreňová zelenina – mrkva, petržlen, zeler, cvikla či čierne reďkovky, kel, kapusta, z ovocia jablká – toto všetko sa dá na zimu uskladniť a všetko to môžeme mať domáce a plné živín. Ich konzumáciou šetríme prírodné prostredie ale zároveň aj robíme niečo pre naše zdravie. Spomeniem ešte kvasenú kapustu, náš typický lokálny sezónny produkt. Bola dôležitou surovinou v zimnej kuchyni našich starých materí a tak, ako vtedy, aj dnes predstavuje dôležitý zdroj vitamínov v zime.
Ako protiklad k zimným mesiacom, kedy sa v našich končinách nič prirodzene neurodí, môžeme uviesť mesiace júl, august a september, keď dozrieva všetko. Máme bohatú úrodu sezónneho lokálneho ovocia i zeleniny – paradajok, papriky, tekvíc, uhoriek, karfiolu, marhúľ, broskýň, malín, melónov… Oplatí sa nám teda využívať ich vtedy v našom jedálničku čo najviac.
Sezónne a lokálne potraviny sú to najzdravšie, čo v danej dobe na danom mieste môžeme konzumovať. Rovnaký názor zdieľa aj naša dietologička. Pravidelne aktualizované rozhovory s farmármi, odporúčania o lokálnych trhoch a o zdravej strave nájdete na portáli spajz.sk.








MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
Šúlance zo sladkých zemiakov, grilovanou hlivou ustricovou a tekvicovými semienkami
Ingrediencie: 500 g sladkých zemiakov 350 g múky (špaldovej, ovsenej, celozrnnej) 1 polievková lyžica kukuričného škrobu 15 dkg masla 3 štipky estragónu 1 vajce soľ podľa chuti 500 g hlivy ustricovek 3 štipky tymiánu 3 polievkové lyžice tekvicových semienok 1 polievková lyžica tekvicového oleja Umyté sladké zemiaky pečieme pri teplote 170 stupňov Celzia 45-60 minút v závislosti […]
Jarná misa
Ingrediencie: nové zemiaky špargľa strukoviny hrášok čerstvá petržlenová vňať vajce Nové zemiaky dusíme so špargľou a hráškom, následne pridáme 5-minútové vajíčko Okrem nich sa pridávajú len koreniny, ako napríklad soľ, korenie, olivový olej, dijonská horčica, citrón.
Vyprážané vajcia plnené brokolicou
Ingrediencie: 25 dkg brokolice 15 dkg strúhaného trapistického syra 8 vajec 1 štipka. prášku na pečenie Na obaľovanie: 1 celé vajce 2 polievkové lyžice múky 3 lyžice strúhanky Na ozdobu: 1 šálka ryže 2 hrnčeky vody červená paprika 1 lyžica oleja soľ, korenie ½ červenej cibule Príprava: Vajíčka uvaríme natvrdo, potom ich ochladíme studenou vodou a očistíme. […]