Medovník
Okamžite mäkké medovníky
Cesto vystačí na cca. 50 medovníkov.
Ingrediencie:
- 250 g múky
- 1 vrchovatá lyžička sódy bikarbóny
- 2 lyžičky perníkového korenia
- 75 g práškového cukru
- 75 g margarínu, alebo masla
- 0,7 dl medu (agátového)
- 1 vajce
Príprava:
Odmerime múku, práškový cukor, sódu bikarbónu a medové korenie a zmiešajte vo veľkej
mise.
Maslo nakrájame na kocky a rozdrobíme do múčnej zmesi, mrvíme, kým nezmiznú väčšie
kúsky masla a nenabudne drobivú konzistenciu. Pridáme med a vajíčko.
Začneme miesiť cesto, netreba dlho, rýchlo sa spojí, vznikne pomerne vláčne cesto..
Okamžite mäkké perníkové cesto zabalíme do igelitu a vložíme na pol hodinu do mrazničky,
prípadne ho môžeme nechať v chladničke aj cez noc.
Po pol hodine vyberieme a rozložíme na bohato pomúčenú dosku, alebo hneď na papiery na
pečenie veľkosti plechu. Ideálna hrúbka cesta je 3-4 mm. Cesto vykrajujeme obľúbenými
vykrajovačkami na medovníky.
Perníčky pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 8 minút, doba pečenia sa môže mierne
líšiť v závislosti od rúry. ( od 5- do 10 minút, snažte sa ich neprepiecť!!) Sú dobré vtedy, keď
vykysnú a spodok už trochu zhnedne.
Ak chceme mať lesklé medovníky, pred pečením ich potrieme trochou bielka a krátko po
upečení tiež.
Zdroj: mezeskalacs.info
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
Cuketový prívarok
Ingrediencie: 1 kg cukety 1 balenie syra 2 hlavy cibule 2 zväzky čerstvého kôpru tekvicové semienka a tekvicový olej podľa chuti soľ Najskôr umyjeme cukety! Odrežeme konce, potom ich pozdĺžne rozštvrtíme a v prípade potreby vyrežeme jadro. Nelúpeme ich! Pekná jemná koža a čerstvý kôpor dodajú prívarku zelenú farbu. Polovicu cukety nakrájajame a orestujeme na rozpálenom oleji spolu s rozpolenou cibuľou. Na vrch prihodíme umytý […]
Vyprážané vajcia plnené brokolicou
Ingrediencie: 25 dkg brokolice 15 dkg strúhaného trapistického syra 8 vajec 1 štipka. prášku na pečenie Na obaľovanie: 1 celé vajce 2 polievkové lyžice múky 3 lyžice strúhanky Na ozdobu: 1 šálka ryže 2 hrnčeky vody červená paprika 1 lyžica oleja soľ, korenie ½ červenej cibule Príprava: Vajíčka uvaríme natvrdo, potom ich ochladíme studenou vodou a očistíme. […]
Karfiolové placky
Karfiolové placky sa pripravujú takto: Ingrediencie: 1 veľká hlava karfiolu, uvarila som do chrumkava a potom som ju nasekala 100 g kukuričnej krupice (vhodná je aj ryžová múka, ovsené vločky), 1 lyžička soli, štipka čierného korenia, 2-3 polievkové lyžice (mrazenej) pažítky 2 vajcia. Ingrediencie som zmiešala dohromady, kopcovité lyžice zmesi som dala na plech a piekla dozlatista pri teplote 170-180 stupňov […]