
Sezónne potraviny
Čaro sezónnych lokálnych potravín
Nemusíme mať jahody v zime, ako v rozprávke o Mrázikovi. Táto rozprávka sa nadnes stala skutočnosťou a dnešná Maruška nemusí absolvovať strastiplnú púť zimnou krajinou k dvanástim mesiačikom, stačí keď pôjde do supermarketu.
Jahody, ktoré sa na ňu usmievajú z regálov, však boli často vypestované hydroponicky, v skleníkoch vyhrievaných fosílnym palivom, oberali sa zelené, cestovali naprieč planétou a pred predajom dozrievali v etánových halách. To už žiadna rozprávka nie je, je to skôr veda. Ale ani ona nezabezpečí, aby tieto jahody boli také rozprávkové čo do chuti i obsahu výživných látok ako tie, ktoré sa urodili na poli a dozrievali na slnku v našich končinách vtedy, keď jahody majú svoju sezónu: koncom mája a v júni. To isté platí o zelenine a ovocí – paprike, paradajkách, šalátoch…

Ponuka supermarketov nás nabáda zabudnúť, aké obdobie roka práve máme a to, že si to uvedomíme, nás môže posunúť o krok bližšie k zdravej strave.
Inšpiráciu môžeme čerpať zo starých kuchárskych kníh, je dobré zamyslieť sa, čo naši predkovia v danom období zvykli konzumovať.
Nie je pravda, že v zime nemáme žiadnu zeleninu. Koreňová zelenina – mrkva, petržlen, zeler, cvikla i menej známe odrody ako topinambury či čierne reďkovky, potom kel, kapusta, tekvice s hrubou šupkou, z ovocia jablká – toto všetko sa dá na zimu uskladniť a všetko to môžeme mať domáce a plné živín. Ich konzumáciou šetríme prírodné prostredie ale zároveň aj robíme niečo pre naše zdravie. Spomeniem ešte kvasenú kapustu, náš typický lokálny sezónny produkt. Bola dôležitou surovinou v zimnej kuchyni našich starých materí a tak, ako vtedy, aj dnes predstavuje dôležitý zdroj vitamínov v zime.
Ako protiklad k zimným mesiacom, kedy sa v našich končinách nič prirodzene neurodí, môžeme uviesť mesiace júl, august a september, keď dozrieva všetko. Máme bohatú úrodu sezónneho lokálneho ovocia i zeleniny – paradajok, papriky, tekvíc, uhoriek, karfiolu, marhúľ, broskýň, malín, melónov… Oplatí sa nám teda využívať ich vtedy v našom jedálničku čo najviac.
Nielen ovocie a zelenina majú svoju sezónu. Mlieko je najkvalitnejšie od kráv, ktoré sa voľne pasú na lúkach, čo jednoznačne v zime nejde. Ovce sa prirodzene v zime nedoja vôbec, bahnia sa raz do roka a doja sa od mája do jesene. Pokiaľ teda v zime kúpite bryndzu, alebo bola uchovávaná mrazením, alebo je z mlieka oviec, ktoré sa doja po celý rok – ale zrejme podávajú im hormóny….
Sezónne a lokálne potraviny sú to najzdravšie, čo v danej dobe na danom mieste môžeme konzumovať. Rovnaký názor zdieľa aj dietologička Lili Fülöp: „Chcela by som ukázať, ako sa môžeme zdravo stravovať z čerstvých a sezónnych základných surovín, ktoré nie sú vôbec nákladné.”
Na stránke Spajz vám ponúkame pravé sezónne potraviny z lokálnych zdrojov.
O sezónnych potravinách nájdete zaujímavé čítanie aj na blogu Túlam sa vidiekom, môžete o nich čítať aj na tomto linku.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
Šúlance zo sladkých zemiakov, grilovanou hlivou ustricovou a tekvicovými semienkami
Ingrediencie: 500 g sladkých zemiakov 350 g múky (špaldovej, ovsenej, celozrnnej) 1 polievková lyžica kukuričného škrobu 15 dkg masla 3 štipky estragónu 1 vajce soľ podľa chuti 500 g hlivy ustricovek 3 štipky tymiánu 3 polievkové lyžice tekvicových semienok 1 polievková lyžica tekvicového oleja Umyté sladké zemiaky pečieme pri teplote 170 stupňov Celzia 45-60 minút v závislosti […]
Jarná misa
Ingrediencie: nové zemiaky špargľa strukoviny hrášok čerstvá petržlenová vňať vajce Nové zemiaky dusíme so špargľou a hráškom, následne pridáme 5-minútové vajíčko Okrem nich sa pridávajú len koreniny, ako napríklad soľ, korenie, olivový olej, dijonská horčica, citrón.
Vyprážané vajcia plnené brokolicou
Ingrediencie: 25 dkg brokolice 15 dkg strúhaného trapistického syra 8 vajec 1 štipka. prášku na pečenie Na obaľovanie: 1 celé vajce 2 polievkové lyžice múky 3 lyžice strúhanky Na ozdobu: 1 šálka ryže 2 hrnčeky vody červená paprika 1 lyžica oleja soľ, korenie ½ červenej cibule Príprava: Vajíčka uvaríme natvrdo, potom ich ochladíme studenou vodou a očistíme. […]