Hore
ROZVOZ raz týždenne
Špajz
  • Zavolajte nám +421 905 439 618
  • V taške
    65 €
15
Sezónne potraviny

Sezónne potraviny

Čaro sezónnych lokálnych potravín

Nemusíme mať jahody v zime, ako v rozprávke o Mrázikovi. Táto rozprávka sa nadnes stala skutočnosťou a dnešná Maruška nemusí absolvovať strastiplnú púť zimnou krajinou k dvanástim mesiačikom, stačí keď pôjde do supermarketu.

Jahody, ktoré sa na ňu usmievajú z regálov, však boli často vypestované hydroponicky, v skleníkoch vyhrievaných fosílnym palivom, oberali sa zelené, cestovali naprieč planétou a pred predajom dozrievali v etánových halách. To už žiadna rozprávka nie je, je to skôr veda. Ale ani ona nezabezpečí, aby tieto jahody boli také rozprávkové čo do chuti i obsahu výživných látok ako tie, ktoré sa urodili na poli a dozrievali na slnku v našich končinách vtedy, keď jahody majú svoju sezónu: koncom mája a v júni. To isté platí o zelenine a ovocí – paprike, paradajkách, šalátoch…

Ponuka supermarketov nás nabáda zabudnúť, aké obdobie roka práve máme a to, že si to uvedomíme, nás môže posunúť o krok bližšie k zdravej strave.

Inšpiráciu môžeme čerpať zo starých kuchárskych kníh, je dobré zamyslieť sa, čo naši predkovia v danom období zvykli konzumovať.

Nie je pravda, že v zime nemáme žiadnu zeleninu. Koreňová zelenina – mrkva, petržlen, zeler, cvikla i menej známe odrody ako topinambury či čierne reďkovky, potom kel, kapusta, tekvice s hrubou šupkou, z ovocia jablká – toto všetko sa dá na zimu uskladniť a všetko to môžeme mať domáce a plné živín. Ich konzumáciou šetríme prírodné prostredie ale zároveň aj robíme niečo pre naše zdravie. Spomeniem ešte kvasenú kapustu, náš typický lokálny sezónny produkt. Bola dôležitou surovinou v zimnej kuchyni našich starých materí a tak, ako vtedy, aj dnes predstavuje dôležitý zdroj vitamínov v zime.

Ako protiklad k zimným mesiacom, kedy sa v našich končinách nič prirodzene neurodí, môžeme uviesť mesiace júl, august a september, keď dozrieva všetko. Máme bohatú úrodu sezónneho lokálneho ovocia i zeleniny – paradajok, papriky, tekvíc, uhoriek, karfiolu, marhúľ, broskýň, malín, melónov… Oplatí sa nám teda využívať ich vtedy v našom jedálničku čo najviac.

Nielen ovocie a zelenina majú svoju sezónu. Mlieko je najkvalitnejšie od kráv, ktoré sa voľne pasú na lúkach, čo jednoznačne v zime nejde. Ovce sa prirodzene v zime nedoja vôbec, bahnia sa raz do roka a doja sa od mája do jesene. Pokiaľ teda v zime kúpite bryndzu, alebo bola uchovávaná mrazením, alebo je z mlieka oviec, ktoré sa doja po celý rok – ale zrejme podávajú im hormóny….

Sezónne a lokálne potraviny sú to najzdravšie, čo v danej dobe na danom mieste môžeme konzumovať. Rovnaký názor zdieľa aj dietologička Lili Fülöp: „Chcela by som ukázať, ako sa môžeme zdravo stravovať z čerstvých a sezónnych základných surovín, ktoré nie sú vôbec nákladné.”

Na stránke Spajz vám ponúkame pravé sezónne potraviny z lokálnych zdrojov.

O sezónnych potravinách nájdete zaujímavé čítanie aj na blogu Túlam sa vidiekom, môžete o nich čítať  aj na tomto linku.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ

Šúlance zo sladkých zemiakov, grilovanou hlivou ustricovou a tekvicovými semienkami

Ingrediencie: 500 g sladkých zemiakov  350 g múky (špaldovej, ovsenej, celozrnnej)  1 polievková lyžica kukuričného škrobu 15 dkg masla 3 štipky estragónu  1 vajce  soľ podľa chuti  500 g hlivy ustricovek 3 štipky tymiánu   3 polievkové lyžice tekvicových semienok  1 polievková lyžica tekvicového oleja Umyté sladké zemiaky pečieme pri teplote 170 stupňov Celzia 45-60 minút v závislosti […]

Jarná misa

Ingrediencie: nové zemiaky špargľa strukoviny hrášok čerstvá petržlenová vňať vajce Nové zemiaky dusíme so špargľou a hráškom, následne pridáme 5-minútové vajíčko Okrem nich sa pridávajú len koreniny, ako napríklad soľ, korenie, olivový olej, dijonská horčica, citrón.

Vyprážané vajcia plnené brokolicou

Ingrediencie: 25 dkg brokolice 15 dkg strúhaného trapistického syra 8 vajec 1 štipka. prášku na pečenie Na obaľovanie: 1 celé vajce 2 polievkové lyžice múky 3 lyžice strúhanky Na ozdobu: 1 šálka ryže 2 hrnčeky vody červená paprika 1 lyžica oleja soľ, korenie ½ červenej cibule Príprava: Vajíčka uvaríme natvrdo, potom ich ochladíme studenou vodou a očistíme. […]

ODOBERAJTE NEWSLETTER A ZÍSKAJTE ZĽAVU Z NÁKUPU

Žiaľ v dnešnej dobe, farmárov, ktorí sa dokázali popasovať sa s tým, že kvalitné a zdravé jedlo z vidieka si väčšinou ťažko nachádza cestu k zákazníkom a na trh, no napriek tomu si na ňom dokázali založiť svoju existenciu, nie je veľa. Našim cieľom je vytvoriť priestor pre čo najjednoduchší prístup k ich produktom. Radi takto podporíme malých lokálnych výrobcov. Ak totiž pestovatelia a remeselní producenti potravín nebudú môcť predávať svoje výrobky za primeranú cenu, prestanú ich vyrábať a mnoho cenných potravinových produktov raz a navždy zmizne z ponuky!U nás, na portáli spajz.sk nájdete farmárov a výrobcov domácich potravín, ktorí vám ponúknu plejádu chutí, aké vás privedú späť do vášho detstva. Nájdete tu tiež suroviny na prípravu majstrovských kulinárskych diel. Tešíme sa na stretnutie s Vami!