
Naša dietologička
Som Lili Fülöp, DIETOLOGIČKA
Viete, kto je to dietológ a čím sa zaoberá?
Je to vysokoškolsky vzdelaná osoba, ktorá aplikuje a môže legálne aplikovať poznatky vedy o zdravom stravovaní na zdravých ľudí i na ľudí so zdravotnými problémami: na liečenie i na výchovu k zdravým stravovacím návykom. Zaoberá sa aj analytickými otázkami týkajúcimi sa verejného stravovania a stravovania chorých. K jeho činnostiam patrí aj poradenstvo v oblasti prevencie a liečenia.

Čo z toho vyplýva?
Dietológ absolvoval osem rokov štúdia, aby vedel pomôcť ľuďom, ako sa majú zdravo stravovať. Má vedomosti z oblasti anatómie, internej medicíny, chémie, biochémie či aplikovanej biológie. Až po zvládnutí týchto poznatkov môže pristúpiť k aplikovanej dietetike. Popri tom strávi mnoho hodín praxe v nemocniciach starostlivosťou o hospitalizovaných, ako aj vo verejnom stravovaní.
Keď napríklad trpíte nedostatočnou činnosťou štítnej žľazy, nedostatkom železa či príznakmi cukrovky, dietológ bude vedieť, za čo je štítna žľaza v tele zodpovedná, ako vplýva na ostatné žľazy s vnútornou sekréciou a bude poznať, na aké laboratórne ukazovatele sa má zamerať. Bude vás vedieť dôkladne vyspovedať, aby vám mohol dať presné odporúčania k vašej diéte. Poradí vám aj v tom, ako vhodné jedlá pripraviť. Pretože pozná zloženie vhodných odporúčaných potravín, aj vplyv spôsobov ich prípravy na obsah jednotlivých potravinových zložiek. Dokonca vám poradí aj v tom, kde si máte suroviny či potraviny zaobstarať

Čo je na tom najdôležitejšie?
Že dietológ je jediný odborník, ktorý vám môže dať vhodné rady, ako sa stravou liečiť v prípade zdravotných problémov. Ostatní odborníci a pseudoodborníci sú oprávnení radiť iba zdravým ľuďom, alebo ani im nie.
Dietológ sa neustále vzdeláva aj po získaní diplomu, aby získal kredity za povinné aj voliteľné vzdelávanie či účasť na konferenciách. Povolenie podnikať v danej oblasti si musí obnovovať každých päť rokov.
„Najviac sa ma ľudia pýtajú ako sa majú stravovať, aby dosiahli ideálnu telesnú hmotnosť. Ale toto je iba zlomok toho, čím sa zaoberá dietetika. Ale zdravé stravovanie je oveľa jednoduchšie, ako by ste si mysleli,” hovorí dietologička Lili Fülöp.

V súčasnosti sa táto dietologička okrem iného zaoberá výživovým poradenstvom pre špičkový basketbalový klub Soproni Darazsak v maďarskom Šoproni, v ktorom riadi kuchyňu v športovej menze.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
Cuketový prívarok
Ingrediencie: 1 kg cukety 1 balenie syra 2 hlavy cibule 2 zväzky čerstvého kôpru tekvicové semienka a tekvicový olej podľa chuti soľ Najskôr umyjeme cukety! Odrežeme konce, potom ich pozdĺžne rozštvrtíme a v prípade potreby vyrežeme jadro. Nelúpeme ich! Pekná jemná koža a čerstvý kôpor dodajú prívarku zelenú farbu. Polovicu cukety nakrájajame a orestujeme na rozpálenom oleji spolu s rozpolenou cibuľou. Na vrch prihodíme umytý […]
Vyprážané vajcia plnené brokolicou
Ingrediencie: 25 dkg brokolice 15 dkg strúhaného trapistického syra 8 vajec 1 štipka. prášku na pečenie Na obaľovanie: 1 celé vajce 2 polievkové lyžice múky 3 lyžice strúhanky Na ozdobu: 1 šálka ryže 2 hrnčeky vody červená paprika 1 lyžica oleja soľ, korenie ½ červenej cibule Príprava: Vajíčka uvaríme natvrdo, potom ich ochladíme studenou vodou a očistíme. […]
Karfiolové placky
Karfiolové placky sa pripravujú takto: Ingrediencie: 1 veľká hlava karfiolu, uvarila som do chrumkava a potom som ju nasekala 100 g kukuričnej krupice (vhodná je aj ryžová múka, ovsené vločky), 1 lyžička soli, štipka čierného korenia, 2-3 polievkové lyžice (mrazenej) pažítky 2 vajcia. Ingrediencie som zmiešala dohromady, kopcovité lyžice zmesi som dala na plech a piekla dozlatista pri teplote 170-180 stupňov […]