Hráškový prívarok bez múky
Ingrediencie:
- 1 kg zeleného hrášku
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 dl smotany
- 5 dkg masla
- 1/2 citróna
- 1 zväzok petržlenu
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ
- korenie
Príprava:
Cibuľu nakrájame na malé kocky, cesnak nasekáme alebo roztlačíme, pričom v hrnci zohrejeme maslo s olivovým olejom. Do oleja nasypeme cibuľu, soľ, korenie a keď je cibuľa trochu sklovitá pridávame aj cesnak. Po prehriatí pridáme hrášok a zalejeme dostatočným množstvom vody, aby bol zakrytý. Varíme cca. 15-20 minút.
Keď je hráškovú zmes uvarená, precedíme ju do misky, šťavu necháme oddelene, nevylievame ju. Polovicu hrášku dáme lyžičkou do mixéra, nalejeme toľko šťavy z varenia, aby pokryla hrachovú zmes, pridáme smotanu, nasekanú petržlenovú vňať a citrónovú šťavu. Mixujeme 3-4 minúty, pričom cez dávkovač na streche pridávame studené maslo. Ak je pyré hustejšie, rozriedime ho šťavou z varenia, ak riedke, pridáme ešte viac hráškovej zmesy. Celý proces sa dá urobiť aj tyčovým mixérom.
Pripravený zeleninový základ zmiešame s rozmixovanou hráškovou zmesou a podávame. Ako ozdobu možno použiť čerstvo nasekanú petržlenovú vňať a/alebo mätu.
Je to dobrá príloha k obaľovanému a vyprážanému mäsu, alebo výborné samotné jedlo s vajíčkami.
Zdroj: mindmegette.hu
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
Cuketový prívarok
Ingrediencie: 1 kg cukety 1 balenie syra 2 hlavy cibule 2 zväzky čerstvého kôpru tekvicové semienka a tekvicový olej podľa chuti soľ Najskôr umyjeme cukety! Odrežeme konce, potom ich pozdĺžne rozštvrtíme a v prípade potreby vyrežeme jadro. Nelúpeme ich! Pekná jemná koža a čerstvý kôpor dodajú prívarku zelenú farbu. Polovicu cukety nakrájajame a orestujeme na rozpálenom oleji spolu s rozpolenou cibuľou. Na vrch prihodíme umytý […]
Vyprážané vajcia plnené brokolicou
Ingrediencie: 25 dkg brokolice 15 dkg strúhaného trapistického syra 8 vajec 1 štipka. prášku na pečenie Na obaľovanie: 1 celé vajce 2 polievkové lyžice múky 3 lyžice strúhanky Na ozdobu: 1 šálka ryže 2 hrnčeky vody červená paprika 1 lyžica oleja soľ, korenie ½ červenej cibule Príprava: Vajíčka uvaríme natvrdo, potom ich ochladíme studenou vodou a očistíme. […]
Karfiolové placky
Karfiolové placky sa pripravujú takto: Ingrediencie: 1 veľká hlava karfiolu, uvarila som do chrumkava a potom som ju nasekala 100 g kukuričnej krupice (vhodná je aj ryžová múka, ovsené vločky), 1 lyžička soli, štipka čierného korenia, 2-3 polievkové lyžice (mrazenej) pažítky 2 vajcia. Ingrediencie som zmiešala dohromady, kopcovité lyžice zmesi som dala na plech a piekla dozlatista pri teplote 170-180 stupňov […]