
Čučoriedkový koláč s tvarohom a datľami (a pečenou tekvicou)
Ingrediencie:
- 300 g pečenej tekvice
- 2 banány (200 g)
- 50 g oleja
- 1 dl ryžového mlieka
- 3 vajcia
- 100 g datľového pyré (150 g datlí sa zaleje vriacou vodou a nechá sa 5 – 10 minút odstáť)
- 300 g múky (polovica ovsená, polovica pohánková)
- 1 balenie bezfosfátového prášku do pečiva
- 100 g mletých mandlí
- 1 lyžička vanilkového prášku
Krém:
- 200 ml smotany na šľahanie
- 100 g krémového tvarohu (alebo zrazeného tvarohu, rozmixovaného)
- 4 lyžice marhuľového džemu bez cukru (v prípade jeho absencie môže byť super aj mrazené alebo čerstvé ovocie)
- 30 g datľového pyré (pozri vyššie)
- trocha želatíny
- Kokosové vločky a čerstvé čučoriedky na zdobenie
Príprava:
Rúru som predhriala na 175 stupňov. Datle som zaliala vriacou vodou a nechala som ich stáť 10 minút. Pečenú tekvicu a banány som roztlačila. Vajíčka som rozdelila na dve časti, bielka vyšľahala na tuhý sneh a odložila bokom. K žĺtkom som pridala ostatné prísady (olej, ryžové mlieko a tekvicovú zmes) a dobre som ich premiešala.
Datle som rozmixovala s trochou vody na krémovú hmotu (pridala som toľko vody, aby sa dala mixovať lyžičkou, ale nebola riedka). 100 g tejto zmesi som pridala k ostatným mokrým prísadám, potom som k nej pridala suché prísady a dôkladne premiešala, nakoniec som opatrne vmiešala vyšľahané bielky. Polovicu zmesi som naliala do 18 cm formy vyloženej papierom na pečenie, zľahka vymastenej po stranách, a piekla som 25 minút. To isté som urobila aj pri ďalšej várke cesta.
Kým sa cesto pieklo, pripravila som krém. Dobre vychladenú šľahačku som vyšľahala, pridala tvaroh, džem (môže byť akýkoľvek, ja som použila broskyňový), zvyšok datľového pyré, želatíny a vymiešala do hladka.
Obidva koláče som rozkrojila na polovicu, medzi vrstvy a na vrch som dala krém a „pekne“ som ho rozotrela.
Vrch krému som posypala kokosovými vločkami a ozdobila čerstvými čučoriedkami.
Tip: možno by bolo dobré dať na každý plátok pod krém trochu džemu alebo ovocného pyré.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
Cuketový prívarok
Ingrediencie: 1 kg cukety 1 balenie syra 2 hlavy cibule 2 zväzky čerstvého kôpru tekvicové semienka a tekvicový olej podľa chuti soľ Najskôr umyjeme cukety! Odrežeme konce, potom ich pozdĺžne rozštvrtíme a v prípade potreby vyrežeme jadro. Nelúpeme ich! Pekná jemná koža a čerstvý kôpor dodajú prívarku zelenú farbu. Polovicu cukety nakrájajame a orestujeme na rozpálenom oleji spolu s rozpolenou cibuľou. Na vrch prihodíme umytý […]
Vyprážané vajcia plnené brokolicou
Ingrediencie: 25 dkg brokolice 15 dkg strúhaného trapistického syra 8 vajec 1 štipka. prášku na pečenie Na obaľovanie: 1 celé vajce 2 polievkové lyžice múky 3 lyžice strúhanky Na ozdobu: 1 šálka ryže 2 hrnčeky vody červená paprika 1 lyžica oleja soľ, korenie ½ červenej cibule Príprava: Vajíčka uvaríme natvrdo, potom ich ochladíme studenou vodou a očistíme. […]
Karfiolové placky
Karfiolové placky sa pripravujú takto: Ingrediencie: 1 veľká hlava karfiolu, uvarila som do chrumkava a potom som ju nasekala 100 g kukuričnej krupice (vhodná je aj ryžová múka, ovsené vločky), 1 lyžička soli, štipka čierného korenia, 2-3 polievkové lyžice (mrazenej) pažítky 2 vajcia. Ingrediencie som zmiešala dohromady, kopcovité lyžice zmesi som dala na plech a piekla dozlatista pri teplote 170-180 stupňov […]